27. februar 2024 14:34

EU pozvala poljoprivrednike da prijave iskustva o nepoštenoj trgovinskoj praksi

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU pozvala poljoprivrednike da prijave iskustva o nepoštenoj trgovinskoj praksi

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

BRISEL - Evropska unija pozvala je danas poljoprivrednike i male dobavljače hrane da prijave svoja iskustva o nepoštenoj trgovinskoj praksi usred protesta poljoprivrednika širom Evrope koji, između ostalog, tvrde da ih kupci loše tretiraju.

"Učešćem u anketi, poljoprivrednici i manji dobavljači mogu da izraze svoju zabrinutost i podele svoja iskustva o nepoštenim trgovinskim praksama", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Iz EU su dodali da će u martu državama članicama predstaviti nekoliko akcija koje pokrivaju pitanja kao što su transparentnost tržišta i sprovođenje direktive protiv prakse nepoštene trgovine.

Uprkos direktivi, mogi poljoprivrednici navode da se suočavaju sa nizom problema sa kupcima, poput velikih supermarketa, koji uključuju kašnjenje u plaćanju, otkazivanje porudžbina u poslednjem trenutku i jednostrane ili retroaktivne promene ugovora.

Evropska unija je već odustala od pojedinih delova Zelenog dogovora, međutim poljoprivrednici su i dalje nezadovoljni i protive se planiranom usvajanju obaveze o smanjenju zemljišta tretiranog pesticidima, kao i smanjenju obradivih površina u korist prirodnih staništa.