16. februar 2024 12:22

ArtLink festival biće otvoren 9. juna u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

ArtLink festival biće otvoren 9. juna u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/reisleroctav, ilustracija

BEOGRAD - Festival ArtLink festival biće održan od juna do septembra, uz Glavni program od 9. do 29. juna, najavili su danas organizatori.

Organizacija ArtLink, koja obeležava 20 godina postojanja, saopštila je da se 12. izdanje festivala "realizuje najvećim delom na otvorenom, na prostoru Beogradske tvrđave i u bašti Muzeja Vuka i Dositeja".

"Pod sloganom 'Umetnici, gradovi, festivali za prirodu', festival istražuje kreativne modele integrisanja prirodnih izvora energije u kreativni proces i aktivno doprinosi poboljšanju svesti o neophodnosti čuvanja prirode", navedeno je u saopštenju.

ArtLink, čija je umetnička direktorka Jovanka VIšekruna Janković, najavio je da će kroz program festivala biti obeleženo 200 godina od rođenja kompozitora Bedžiha Smetane i 120 godina od smrti Antonina Dvoržaka.

Program festivala je kreirao umetnički savet "Women ArtLinks (Ženske umetničke veze)", međunarodna platforma koja okuplja umetnice, autorke festalskih programa iz Portugala, Jermenije, Mađarske, Nemačke i Srbije.

Kako je najavljeno, na otvaranju festivala 9. juna na platou Beogradske tvrđave kod spomenika Pobedniku nastupiće ansambl Kamerata Balkanika, sa koncert majstorom Pavelom Doležalom, i sopran Asel Masud.

Na istom mestu 11. juna su brazilski kvartet Enredado i pijanistkinja Višekruna Janković, dok će 15. juna nastupiti Franc List kamerni orkestar sa violončelistom Ištvanom Vardaijem, a mesto će biti naknadno saopšteno.

U okviru Glavnog programa ArtLinka, koji traje do 29. juna, nastupiće na Svetski dan muzike 21. juna, kod Pobednika, Kamerata Balkanika, sa dirigentom Vilianom Valčevom, i solistima na klaviru Klarom Dolonec, Jorijem Gubarevim i Nour Ajadi.

Iz ArtLinka su najavili da će u junu doći i koncertni duo iz Portugala - volončelistinja Izabel Važ i pijanista Vaško Dantaš.

U okviru "Muzičkog teatra - Muzičko putovanje", u saradnji sa Muzejom Vuka i Dositeja, nastupaju Važ, Višekruna Janković, Aleksandra Pradal, entomuzikolog, zadužena za vizantijsko i staro grčko pevanje, kao i Beogradski džez kvartet.

Kako je najavljeno, 29. juna kod Pobednika nastupiće češka Kamerata Janaček i sopran Sofija Petrović, a organizatori će naknadno saopštiti kompletan program.