28. maj 2024 15:28

Đukić Dejanović: U Srbiji će u 2024/2025. početi realizacija 30 novih programa nastave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović: U Srbiji će u 2024/2025. početi realizacija 30 novih programa nastave

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, na otvaranju konferencije "Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost", da će u školskoj 2024/2025. početi realizacija 30 novih planova i programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja u različitim područjima rada.

Ona je navela da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini.

Đukić Dejanović je istakla da ovaj odnos osigurava spremnost za brzu i bezbolnu tranziciju od škole do posla, što je prvi i najpoželjniji karijerni put za učenike srednjih stručnih škola, kao i otvorena vrata za nastavak učenja na višim obrazovnim nivoima.

Objasnila je da su neki od ovih planova i programa inovirani i osavremenjeni, a da su neki, poput profila poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija ili prehrambeno-biotehnološki tehničar, potpuno novi i po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji.

"Kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, plan i program nastave i učenja sprovodi se na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca, a učenici kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad u kompaniji stiču znanja, veštine, stavove i odnos prema radu", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je napomenula da su svi ovi programi inovativno povezali srodne discipline, modernizovani su i uklopljeni u savremene tržišne tendencije, a zasnovani su na standardu kvalifikacije.

Kako je istakla, oni predstavljaju dobar odgovor obrazovnog sistema na buduće potrebe za radnom snagom i dobar izbor mladima u smislu buduće karijere.

"Danas je više nego vidljivo koliko tehnološki razvoj, digitalizacija i zelena tranzicija utiču na promene tržišta rada, ali i naših svakodnevnih života", navela je ona.

Đukić Dejanović je istakla da kvalifikovana radna snaga predstavlja ključ ekonomskog razvoja i konkurentnosti svake zemlje.

Kako je navela, ogroman broj kompanija u Srbiji, ali i u Austriji i EU, smatra da će kvalifikovana radna snaga biti jedan od najvećih izazova u budućnosti.

Ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner istakao je da u Srbiji ima 800 austrijskih firmi koje zapošljavaju više od 22.000 ljudi, kao i da je Austrija jedna od najvažnijih "učenica" u Srbiji.

"Srbija, Austrija i mnoge druge zemlje, danas sve više razvijaju umetnost, a dobro učenje i trening pomažu im u tome. Ona je važna za što bolje kvalifikacije, kao i za razvoj profesionalne karijere", naveo je on.

Dodao je da će dve zemlje nastaviti da sarađuju.

Trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije Jirgen Šreder ukazao je da je "Advantage Austrija" oficijalna reprezentacija austrijske ekonomije u Srbiji.

"Jedan od naših zadatka jeste da podstaknemo austrijske firme da što više rade na dualnom obrazovanju. Austrija je jedna od najvećih investitora u Srbiji, a za deset godina, uložili smo u srpsku industriju, kao i u nove moderne ekonomske sisteme", naveo je on.

Direktor Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju Jakob Kaliče je naveo da su oni bili aktivni u Srbiji kao agencija više od dvanaest godina, sa ponovnim ministrom Austrije za obrazovanje, nauku i istraživanje.

"Na ovoj konferenciji postavljamo platformu za razgovor o ključnim pitanjima u razvoju obrazovanja u školama, kao i u društvu. Nadam se da ću odgovoriti i našim partnerima ovde u Srbiji, Srpskom institutu za unapređenje obrazovanja, Srpskom institutu za ocenjivanje kvaliteta obrazovanja, Srpskom institutu za unapređenje obrazovanja i industrije, kao i našoj austrijskoj ambasadi za unapređenje i našem ekonomskom institutu za dobru saradnju u Srbiji", kazao je on.

Kaliče je naveo da su imali veoma dobru saradnju sa ovim institutima.

Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije je za Tanjug navela da je PKS najveća asocijacija svih privrednika u Srbiji sa važnim zadatkom, a to je zastupanje interesa privrednika u Srbiji.

"Mi smo veoma zahvalni Ministarstvu prosvete što sluša sve naše predloge, razmatra sve naše inicijative i jako veliki broj njih i prihvata, sve sa ciljem da se stručno obrazovanje unapredi, da bude zapravo i u funkciji privrede, a pre svega i u korist naših mladih", poručila je ona.

Kovačevićeva je istakla da je veliki broj njih spremno da učine još više kako bi sistem stručnog obrazovanja u Srbiji bio još bolji.

"Ono što mi vidimo kao trenutno jedan od velikih izazova sa kojima naše stručno obrazovanje treba da se suoči, to je ta fleksibilnost. Moramo biti spremni na izmene u nastavnim planovima i programima, ne smemo upasti u zamku akademizacije, insistiranju na nekim opštim, generalnim predmetima, znanjima, već pre svega raditi na tome da kada je stručno obrazovanje u pitanju, ono omogući svima koji su u taj sistem uključeni sticanje primeljivih znanja i naravno razvoj veština", objasnila je ona.

Zaključila je da ih na to teraju ove intenzivne, dinamične promene, ne samo kada je u pitanju privreda, niti kada je u pitanju obavljanje poslova, već jednostavno i način života danas.

Pre početka Konferencije, ministarka je pozdravila učenike srednje ugostiteljske škole koji su na praksi u hotelu "Palas" i profesore, sa kojima je razgovorala o njihovim iskustvima, stručnom obrazovanju, njihovim očekivanjima i rezultatima.