21. jun 2024 10:06

Selaković se sastao direktorom Nacionalnog centra za film pokretne slike Francuske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković se sastao direktorom Nacionalnog centra za film pokretne slike Francuske

Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture

PARIZ - Ministar kulture Nikola Selaković sastao se sa generalnim direktorom Nacionalnog centra za film i pokretne slike (CNC) Francuske Olivijem Anrarom, a na sastanku je potvrđen obostrani interes za proširenje saradnje u oblasti filma i savremene filmske kulture između Republike Srbije i Republike Francuske.

Ministar kulture je ukazao da se naša zemlja zalaže za unapređenje sveukupne kulturne saradnje i još intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa Francuskom, te da pažljivo prati kulturnu politiku Francuske, posebno u oblasti audio-vizuelne politike.

Selaković i Anrar su izrazili spremnost za produbljivanje saradnje na osnovu Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske, koji je potpisan tokom posete predsednika Emanuela Makrona, 2019. godine i Pisma o namerama o saradnji između tog francuskog Nacionalnog centra i Ministarstva kulture, koji je potpisan jula prošle godine.

Ministar kulture Srbije i direktor Centra su se saglasili o mogućnosti intenzivnije saradnje na polju filma i drugih koprodukcionih ostvarenja u oblasti audiovizuelnog sektora, posebno imajući u vidu podsticaje za snimanje u Republici Srbiji.

Na sastanku je istaknuto da je važno intenzivirati saradnju i između stručnjaka iz oblasti filma.