12. jul 2024 20:28

Vučić stigao u Kairo, počeo dvodnevnu posetu Egiptu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić stigao u Kairo, počeo dvodnevnu posetu Egiptu

Foto: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kairo, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Arapskoj Republici Egipat. 

Predsednika Vučića na aerodromu u Kairu dočekao je Hasan al Hatib, ministar za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat. 

Zajedno sa predsednikom Vučićem doputovala je i srpska delegacija kojoj su ministri u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Jelena Begović.

U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko, predstavnici Privredne komore Srbije kao i veliki broj srpskih privrednika.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina. 

Tokom sutrašnjeg dana Vučić će sastati sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, nakon čega će prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Al Sisi.

Predsednik Vučić će se sastati i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, kao i sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Tokom zvanične posete, predsednik Vučić će imati odvojene susrete i sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu na kojem učestvuju privrednici iz obe zemlje.

Tokom posete očekuje se da saradnja sve zemlje bude unapređena, a biće potpisano nekoliko sporazuma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.

Inače, predsednik Egipta je u julu 2022. godine boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji. 

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Dvojica predsednika Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Srbija i Egipat imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa, a međusobni diplomatski odnosi dve zemlje traju već 116 godina.