27. februar 2024 14:33

Ministarka Gojković obišla radove na Muzeju Nadežde i Rastka Petrovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Gojković obišla radove na Muzeju Nadežde i Rastka Petrovića

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković obišla je danas radove na adaptaciji i rekonstrukciji Spomen muzeja Nadežde i Rastka Petrovića u beogradskom naselju Profesorska kolonija.

Gojković je rekla novinarima da očekuje da će do kraja godine biti završeni radovi na muzeju koji je zatvoren za javnost zbog neuslovnosti još 1986. godine.

Radovi su počeli u novembru 2023. u trenutku obeležavanja 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović, a Gojković je istakla da ministarstvo i Vlada Srbije "obnavljaju jedan od važnih spomenika kulture".

Gojković je podsetila na značaj za srpsku kulturu dela pisca, pesnika i diplomate Rastka Petrovića (1898-1949) i njegove sestre slikarke Nadežde Petrović (1973-1915).

Prema njenim rečima, za ovaj projekat je izdvojeno oko 120 miliona dinara, a u jednospratnoj porodičnoj kući u Profesorskoj koloniji se rade depo, kancelarijski i izložbeni prostor, uz dvorište, koji će biti korišćeno za različite kulturne programe.

"Radujemo se krajem godine završetku adaptaciju i rekonstrukcije i predavanju građanima novog muzejskog prostora", dodala je ministarka.

Porodičnu kuću izgrađenu u drugoj deceniji 20. veka, sa delom zaostavštine Nadežde i Rastka Petrovića, darovala je 1967. godine Ljubica Luković Narodnom muzeju.

Spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića, u sastavu Narodnog muzeja, proglašen je za spomenik kulture 1974. i otvoren je naredne godine, ali je već 1986. zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje zatvoren za posetioce.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković je rekla da su impresivni utisci kada se vidi koliko su napredovali radovi na adaptaciji i rekonstrukciji prostora koji je bio dugi niz godina zapušten.

"Mnogo vlage je bilo od samog početka u prostoru i umetnički materijal i sve ostalo vezano prevashodno za život Rastka Petrovića je moralo da bude izmešteno u Narodni muzej", podsetila je Borić Brešković.

Prema njenim rečima, zahvaljujući adaptaciji i rekonstrukciji u ovoj godini biće obnovljen i vraćen u život Spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića.