19. decembar 2023 10:41

Siniša Karan: Stanje bezbednosti u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Karan: Stanje bezbednosti u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da je stanje bezbednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće, da je ove godine bilo više značajnih akcija usmerenih na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da je činjenica da je Srpska lider aktivnosti realizovanih sa Evropolom kada je reč o "Skaj" aplikaciji.

On je za agenciju Srna rekao da to govori o opredeljenosti Srpske da se suprotstavi i najkompleksnijim krivičnim delima.

Istakao je da je rad policijskih službenika intenziviran, o čemu govori i podatak da je u prvih 11 meseci ove godine povećan broj krivičnih dela za 3,3 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, kao i njihova ukupna rasvetljenost.

"Na povećanje broja krivičnih dela je uticalo otkrivanje krivičnih dela koja se odnose na zloupotrebe opojnih droga za 26 odsto i krivičnih dela privrednog kriminaliteta za 11,7 odsto", naveo je Karan.

Prema njegovim rečima policijski službenici aktivno vode istrage koje se odnose na sajber kriminal i sprovedeno je 11 operativnih akcija, od kojih sedam međunarodnih, a koje su usmerene na otkrivanje krivičnog dela dečije pornografije, zaštite autorskih prava, kompjuterskih prevara i izrade i unošenja kompjuterskih virusa, trgovine kulturnim dobrima, prevara, iznuda i pranja novca.

Kada se radi o pitanju migranata, Karan je podsetio da, zahvaljujući zaključcima Vlade Republike Srpske, Srpska i njeni građani nemaju problema.

"Policijski službenici su u 11 meseci ove godine na teritoriji Republike Srpske pronašli i evidentirali 856 migranta koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 78,6 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine", rekao je Karan.

On je podsetio da je terorizam globalni problem, a teroristički napadi koji su se desili u BiH poslednjih godina pokazuju da nisu daleko od BiH.

"Činjenica je da su mnoge terorističke akte u svetu počinila lica koja su ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišćeno oružje iz BiH govori da je ova zemlja atraktivna za radikalne islamiste koji BiH vide kao dobro mesto odakle mogu da deluju dalje prema Evropi. Federacija BiH, a pre svega lideri bošnjačkog naroda dugo su zatvarali oči pred onim što se događa kod njih", rekao je Karan.