23. februar 2023 14:32

Vladislav Jovanović: Izostaje mirovni predlog SAD i Rusije kako bi se rat okončao

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladislav Jovanović: Izostaje mirovni predlog SAD i Rusije kako bi se rat okončao

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Diplomata i bivši ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović izjavio je danas za Tanjug da izostaje mirovni predlog SAD, Rusije ili neke treće strane koji bi smirio situaciju i povukao rat sa političke scene.

Dodaje da toga nema jer Rusija izjavljuje spremnost za mirom, ali sa Zapada izostaje bilo kakav odgovor što pokazuje da NATO nije završio sa svojom operacijom protiv Rusije preko Ukrajine.

 

Smatra da su krajnji ciljevi NATO-a vidljivi, što Rusiju stavlja u stanje povišene mobilizacije i dodaje da će pre doći inicijativa sa neke druge strane koja bi stvar prevela u mirnije vode, na primer Kine koja najavljuje neki svoj mirovni plan.

Za sada, kaže postoji zatvorenost Ukrajinske i zapadne strane prema svim mogućim mirovnim inicijativama koje ne znače potpun poraz Rusije.

Jovanović kaže da Rusi sumnjaju da Amerika, odnosno njeni saveznici koriste Ukrajinu da bi u produženom ratu iznudili neke političke, ekonomske i druge promene u Rusiji, čak i razbijanje Rusije na razne delove, dok Amerika strahuje da bi nastavljanje tog rata moglo da provocira Rusiju da se posluži svojim poslednjim odbrambenim sredstvom ako bude smatrala da je životno ugrožena od strane NATO-a.

 

"To su te crvene linije kojima upozoravaju jedni druge i koje ograničavaju te radikalne poteze bilo koje strane. U ovom slučaju više Zapad, jer je on taj koji drži inicijativu i raspolaže Ukrajinom kao državom i kao sredstvom u geopolitičkoj borbi sa Rusijom. Ovo upozorenje jednih i drugih nije nešto što bi trebalo da bude razlog za paniku, još uvek je pod kontrolom bez naznaka da može da izmakne kontroli" rekao je on.

Navodi da je ZSO jedna obaveza koja je čvrsto prihvaćena od strane Prištine još pre deset godina i dodaje da umesto da bude ostvarena odmah, stalno je pomerana i dopunjavana nekim nemogućim izmenama.

 

"EU se trudi da to pitanje postavi ozbiljno, ali ne i ultimativno, što baca sumnju i na sam Zapad da oni možda pomažu da se to pitanje odugovlači kako bi ono vremenom, paralelno sa pritiskom na Srbiju, postalo konačno stanje koje je Zapad proizveo preko svoje agresije, da ZSO dobije težinu vredne kompenzacije za Srbiju" objasnio je Jovanović za Tanjug.