14. septembar 2023 16:13

Sociolog Vladimir Vuletić: Dobro je što je Srbija pokazala spremnost za razgovore i kompromis

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sociolog Vladimir Vuletić: Dobro je što je Srbija pokazala spremnost za razgovore i kompromis

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas, povodom neuspešnih razgovora između Beograda i Prištine u Briselu, da se klizi u pravcu koji, kako je rekao, nikome ne odgovara, pa ni posrednicima u dijalogu, ali da je dobro što je Srbija pokazala spremnost za razgovore i kompromis čime se popravlja svoj imidž.

"Vidimo da nije postignut nikakav sporazum i da stvari klize u pravcu koji zapravo ne odgovara nikome u regionu, kada govorimo o ljudima i o političkoj stabilnosti. U krajnjoj liniji ne odgovara ni posrednicima u ovim razgovorima. Jedino, ako bismo mogli nešto da navedemo što je dobro, to je da je Srbija pokazala spremnost za razgovore i za kompromis i na taj način malo po malo se poravlja imidž. To je ono što mi se čini da je jedini rezultat današnjih pregovora", rekao je Vuletić za Tanjug.

Na pitanje da li očekuje da će posrednici primeniti neke mere protiv premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Vuletić kaže da je to interesantno pitanje i da će se videti kako će se stvari razvijati u budućnosti.

"Ne bih sada prognozirao, ali je nesumnjivo da ukoliko posrednici žele određeni napredak da će neke mere morati da preduzmu", ocenio je Vuletić i dodao da Kurti verovatno neće ništa uraditi do neke opipljive mere koje bi, kaže, mogle da ugroze njegovu poziciju.

"Ono što on sada radi to je agenda koju je postavio kada je došao, a to je otprilike Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i onda nakon toga videćemo šta i kako", dodao je Vuletić.

Upitan kako bi neuspešni pregovori mogli da utiču na Srbe koji žive na KiM, Vuletić kaže da stvari ako ostanu ovakve kakve jesu sada, nisu dobre za njih.

"Plašim se da je ovaj neuspeh nešto što neće njima ići u prilog", podvukao je Vuletić.

Smatra i da nema alternative nego da se pregovori nastave.

"Poenta jeste u tome da se stvari poprave kada je rec o ljudima koji tamo žive i da njihov život bude kvalitetniji. Kraj svet naravno nije. Ja sam siguran da nemamo alternativu ni Albanci ni mi nego da se pregovori nastave, a da bi se oni pomerili sa mrtve tačke verovatno će posrednici morati da učine neke korake", zaključio je Vuletić.