18. avgust 2023 00:00

Oko 26 miliona Amerikanaca pije vodu kontaminiranu ''večnim hemikalijama''

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oko 26 miliona Amerikanaca pije vodu kontaminiranu ''večnim hemikalijama''

Foto: Shutterstock.com/Alter-ego, ilustracija

VAŠINGTON - Voda za piće iz više miliona američkih domova kontaminirana je ''večnim hemikalijama'', preneo je Gardijan.

Voda je kontaminirama opasnim nivoima toksičnih hemikalija, pokazuju podaci koje je objavila Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), i precizira se da je voda koju pije oko 26 miliona Amerikanaca kontaminirana.

Studije su povezale te hemikalije sa rakom, imunodeficijencijama, reproduktivnim oštećenjima i razvojnim efektima kod dece.

Prema podacima, 220 vodovodnih sistema pronašlo je određeni nivo hemikalija PFOA, PFOS ili obe u vodi za piće, šo znači da oko jedan od 10 sistema vode za piće zauvek sadrži dve najopasnije hemikalije.

U saopštenju za javnost, zvaničnici agencije rekli su da će novi podaci o monitoringu dodatno pomoći u informisanju koje akcije treba preduzeti da bi se zaštitila voda za piće.

''PFAS je hitan problem za javno zdravlje sa kojim se suočavaju ljudi i zajednice širom zemlje. Najnovija otkrića su jasna: izloženost određenim PFAS hemikalijama, takođe poznatim kao večnim, tokom dugih vremenskih perioda povezana je sa značajnim zdravstvenim rizicima'', saopštila je pomoćnica u EPA za vodu, i dodala da EPA sprovodi najsveobuhvatniji nadzor za PFAS do sada, na svakom velikom i srednjem javnom vodovodnom sistemu u Americi, i na stotinama malih vodovodnih sistema.