23. maj 2024 21:02

Vodeći kandidati za predsednika Evropske komisije suočili stavove o nizu pitanja tokom debate

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vodeći kandidati za predsednika Evropske komisije suočili stavove o nizu pitanja tokom debate

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Pet vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije učestvovalo je danas u poslednjoj predizbornoj debati u Briselu tokom koje su izneli svoje vizije Evrope kada je reč o ekonomiji i radnim mestima, odbrani i bezbednosti, klimi i životnoj sredini, demokratiji i liderstvu, migracijama i granicama i inovacijama i tehnologijama.

U takozvanoj "Evrovizijskoj debati", koju je organizovala Evropska radiodifuzna unija, učestvovali su aktuelna predsednica Evropske komisija i kandidatkinja Evropske narodne stranke (EPP) Ursula fon der Lajen, kandidat Partije evropskih socijalista Nikolas Šmit, Valter Bajer iz Partije evropske levice, Sandro Gozi iz Obnovimo Evropu sada i Teri Rajntke iz Evropske zelene stranke.

Svi kandidati bili su saglasni oko pružanja podrške Ukrajini u ratu, a Fon der Lajen je ukazala na potrebu poboljšanja evropske odbrambene industrije, osiguravanja prestanka fragmentacije u EU i postojanja zajedničkih evropskih projekata, poput štita za protivvazdušnu odbranu.

"Ukrajina se bori za naše vrednosti i sve slobodne nacije. Moramo da podržimo Ukrajinu na prvom mestu, i da pojačamo sopstvenu odbranu", poručila je Fon der Lajen.

Sandro Gozi iz Obnovimo Evropu sada upozorio je da ruski predsednik Vladimir Putin neće stati u Kijevu.

"Zato moramo da pobedimo u Ukrajini i zato nam je potrebna prava evropska sila", rekao je Gozi i pozvao na razvoj evropske odbrambene industrije i veća ulaganja u odbranu, uz finansiranje u obliku zajedničkih obveznica.

Za kandidata Partije evropskih socijalista Nikolasa Šmita, ukoliko EU ne podrži Ukrajinu, "znamo da će Rusi biti na našim granicama".

Teri Rajntke iz Evropske zelene stranke ocenila je da se "nalazimo na prekretnici za Evropu" i pozivala na formiranje evropskog fonda za odbranu, kao i na saradnju po pitanju nabavke, istraživanja i razvoja.

Rajntke tvrdi i da postoje političari krajnje desnice koji žele da destabilizuju EU i koji sarađuju sa Rusijom i Kinom. Ona je pozvala Evopu da se odupre "ovoj pretnji krajnje desnice".

Valter Bajer iz Partije evropske levice kaže da je najhitnija pretnja po bezbednost "ekološka katastrofa ka kojoj se krećemo", a na pitanje da prokomentariše stav svoje partije da se zalaže za pregovore Ukrajine i Rusije, rekao je da zagovara prekid vatre i diplomatsko rešenje.

"Ne vidim rešenje na bojnom polju", naveo je Bajer.

Bajer je rekao da želi da vidi bezbednu i suverenu Ukrajinu, sa sigurnim granicama, i rekonstruisanu Ukrajinu, ali je istakao i da je zadivljen time što se govori o miru i bezbednosti, a da niko nije pomenuo Gazu i Izrael.

Upitao je kada će EU uvesti sankcije Izraelu kako bi "zaustavila ubistva u Gazi", što je naišlo na aplauz okupljenih u publici.

Fon der Lajen je rekla da svi znaju da je dramatična situacija u Gazi, ali da ne treba zaboraviti da je sve počelo 7. oktobra 2023. sa "brutalnim napadom Hamasa na nevine ljude".

Ona je dodala da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali u skladu sa međunarodnim i humanitarnim pravom.

Istovremeno je ocenila da je situacija u Gazi katastrofalna i dodala da EU čini sve što je moguće da podrži ljude u Gazi.

Fon der Lajen je navela da je potrebno raditi na rešenju o dve države jer je to, kako je rekla, "jedino svetlo na kraju tunela".

Kandidati su suočili stavove i o pitanju ekonomije i radnim mestima, pa je tako Šmit ocenio da postoji potreba za mobilizaciju za borbu protiv siromaštva.

"Moramo da damo ljudima prave prilike, prilike za posao", rekao je Šmit i dodao da je važno ulagati u ljude.

On je pozvao na davanje radnicima pristojnih plata i obezbeđivanje dobrih uslova rada, a kada je reč o ženama, naglasio je i da je potrebno da se primenjuje jednakost u svetu rada i poštuju njihova prava, kao i da se sprovede zelena tranzicija.

Rajntke je rekla da postoji potreba da se razbije kontradikcija između klime i ekonomije, dok je Bajer ukazao na cene stanova i stnaraina u EU i pozvao blok da donese odluku o direktivi koja obavezuje zemlje članice da postavljaju granice za iznajmljivanje stanova.

Kada su u pitanju penzije, Fon der Lajen je rekla da je to odgovornost država članica, ali da Evropa može da pomogne i poručila da je potrebno da se završi unija tržišta kapitala.

Tema su bile i klimatske promene i životna sredina, a Fon der Lajen je navela da su klimatske promene činjenica i ukazala na dugoročnu perspektivu za ostvarivanje klimatske neutralnosti do 2050.godine.

Prema njenim rečima, poljoprivrednici žele klimatsku neutralnost, ali je potrebno preći sa uslovljavanja na podsticaje i moderne tehnologije.

Prava klimatska politika, prema rečima Šmita, može da unapredi novu vrstu održivog rasta, ali je za dekarbonizaciju industrije i poljoprivrede potrebno da se mobilišu ogromni resursi u Evropi.

Rajtke je rekla da postoji potreba za zelenim industrijskim dogovorom i pozvala na reformu zajedničke poljoprivredne politike EU.

Rajntke je ocenila i da, kada je reč o zelenom dogovoru, treba gledati kako da se stvori cirkularna ekonomija, dok je Gozi rekao da se jedinstveno tržište EU mora učiniti održivijim.

Za Bajera ne može da postoji nikakva kontradikcija ili paradoks između zelene ekonomije i efikasne ekonomije. On kaže da je potrebna ekološka transformacija, za šta su potrebna i ulaganja.

Kandidati su razgovarali i o pitanju demokratije i liderstva, posebno nakon pokušaja ubistva premijera Slovačke Roberta Fica, koji je Bajer nazvao užasnim incidentom. On je dodao da se ne može praviti nikakav kompromis sa kranjom desnicom i njenom agendom.

On je dodao da je srž problema, kada je reč o kranjoj desnici, "socijalno pitanje" i poručio da ako se ljudima ne obezbede dostojanstveni životi, pristojno stanovanje i sigurna radna mesta, "nećemo moći da pobedimo krajnju desnicu u Evropi".

Gozi smatra da je vreme za duboku i smelu reformu EU i reviziju ugovora.

Migracije i granice EU su, takođe, bili tema tokom debate, a Rajntke je rekla da je Evropa kontinent koji stari i da postoji potreba za stvaranjem pravnih puteva i otpornim sistemom azila.

"Moramo da imamo politike koje zadovoljavaju humanitarne standarde i koje se mogu primeniti", rekla je ona i dodala da je potrebno okončati umiranje na Sredozemnom moru, sa čim se saglasio i Gozi, rekavši da je potrebno spasiti ljude na moru.

Gozi je naveo da Evropa može da vrati kontrolu nad migracijama "na ljudski način", dok Bajer napominje da ljude treba primiti dostojanstveno, poštujući njihova ljudska prava.

Fon der Lajen je rekla da Evropljani odlučuju ko ulazi i pod kojim okolnostima, a ne " krijumčari i trgovci ljudima".

"Oni koji su ovde neregularno i ne ispunjavaju uslove za azil moraju da idu kući", navela je ona.

Šmit je rekao da solidarnost mora da počne od onih najugroženijih i poručio da, kada pogleda situaciju u Tunisu i šta se dešava sa izbeglicama gurnutim u pustinju i prebijenim, nekima ubijenim, "ovo nije Evropa, ovo nisu evropske vrednosti".

Kada je reč o inovaciji i tehnologiji, za Šmita Evropa zaostaje mnogim oblastima. On je pozvao na i više evropskih investicija i poručio da je potrebno ohrabriti inovatore, kreatore, startape, kao i da su potrebni "pravo finansiranje, unija tržišta kapitala".

Fon der Lajen je ukazala na zakone EU o veštačkoj inteligenciji i rizike koje ona nosi, dok je Gozi pozvao na transparentnost.

Rajntke smatra da platforme treba da preuzmu veću odgovornost i da je ključ primena zakona, a Šmit je napomenuo da nije protiv veštačke inteligencije, ali da ona mora da bude usredsređena na čoveka.