17. jun 2024 20:52

Zelenski: Radimo na pristupanju raznih država završnom saopštenju samita mira

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: Radimo na pristupanju raznih država završnom saopštenju samita mira

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

KIJEV, 17. juna (Tanjug) - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se Kijev bavi pitanjem pristupanja većeg broja država završnom saopštenju Mirovnog samita, koji je nedavno održan u Švajcarskoj.

"Sada - nema pauze. Napravili smo prvi opipljiv korak ka miru u neviđenom jedinstvu zemalja sveta. Uspeh Ukrajine je što se prvi put u našoj istoriji okupilo toliko lidera i toliko država zarad Ukrajine i mira", naveo je Zelenski u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika.

On je naveo da ukrajinske vlasti pripremaju radne grupe za rad po tačkama Formule mira, kako bi se države ujedinile radi specifičnih odluka i planova, i akcija koje će zaista vratiti bezbednost.

"U stvari, mi već imamo preliminarni raspored rada za letnje mesece. Nećemo usporavati. Održaćemo komunikaciju sa našim partnerima kao i ranije. Ukrajina nikada nije želela ovaj rat. I naravno, ono što najviše želi je pravičan mir", rekao je šef ukrajinske države.

Predsednik je zahvalio svima u svetu koji pomažu Ukrajini, i napomenuo da je ponosan na svakoga ko se bori za Ukrajinu, koji brani Ukrajinu na frontu, koji radi za ukrajinsku državu i njen narod.

"Ova izuzetna hrabrost i posvećenost nam omogućavaju da radimo sa potpuno različitim partnerima u uslovima jednakog poštovanja pravednih interesa Ukrajine. Ukrajina sada ima svoj snažan entitet", rekao je on.

U Švajcarskoj je tokom subote i nedelje održan mirovni samit na kome se razgovaralo o mirovnoj inicijativi predsednika Ukrajine.

(Kraj) jsi/