26. oktobar 2023 11:22

Aleksandar Titović: Sindikati Pošte Srbije nisu uključeni u proteste

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Titović: Sindikati Pošte Srbije nisu uključeni u proteste

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija "Nezavisnost" Aleksandar Titović izjavio je danas da sindikati nisu uključeni u proteste i obustave rada koje su organizovali radnici u oko 30 pošta u Srbiji.

"Radnici u protestu nisu članovi sindikata, jednostavno su se samoorganizovali i ne žele da sa sindikatima sarađuju", kazao je Titović Tanjugu.

 

On nije mogao da precizira koliko radnika je u protestu.

"Mi iz sindikata ne podržavamo ove obustave rada i ja lično mislim da ovde ima politički obojenih aktivnosti", naglasio je on i dodao da nema naznaka kada će protesti prestati.

Titović je naveo da su sindikati svakoga dana u razgovorima sa poslovodstvom Pošte Srbije i da je napravljena dinamika isplate zarade iz dobiti, kao i da se poboljšavaju uslovi rada.

"Imali smo hiljade problema u Pošti i zadnjih dve godine pokušavamo da to rešimo u hodu. Mi smo veliko preduzeće koje u ovom trenutku ima 14.100 zaposlenih. Imali smo dosta problema koje smo nasledili od prethodnog rukovodstva i trudimo se da to otklanjamo, međutim ima nezadovoljstva i zaposleni su se sami organizovali i obustavili rad", kazao je on.

Titović je potsetio da su od juče radnici u oko 30 pošta, od ukupno 1.570 pošta u Srbiji obustavili rad tako što su zaustavili preradu i dostavu pošte, sa zahtevima da im se povećaju plate i obezbede bolji uslovi rada.

Prema informacijama koje su dobili, kako je naveo, prvo su počeli da štrajkuju dostavljači u Novom Sadu, a onda se štrajk preneo na glavni dostavni centar u Beogradu.

"Jednostavno borba traje, nije lako ali imamo poslovodstvo koje razume problematiku preduzeća", zaključio je sagovornik Tanjuga.

Prema ranijim informacijama dobijenim od nezadovoljnih poštara u protestnoj obustavi rada bili su delovi Beograda, Pančeva, Temerina, Vrbas, Srbobran, Svilajnac, a u okolini Novog Sada pošta nije isporučivana u Đurđevu, Kaću, Budisavi, Kovilju, Veterniku, Futogu, Rumenki, Sremskoj Kamenici, Petrovaradinu i Sremskim Karlovcima.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je početkom ove sedmice na sastanku sa predstavnicima sindikata "Radnik" i JP PTT saobraćaja Srbije "Nezavisnost", da u okviru reorganizacije Pošte zaposlene očekuje osetno povećanje zarade.

"Odluku Vlade Srbije povodom isplate zarade iz dobiti očekujemo već nakon naredne sednice zakazane za 26. oktobar, a isplata će, u skladu sa našim dogovorom sa sindikatima, biti realizovana odmah nakon toga. U međuvremenu očekujemo i instrukciju Vlade Srbije kada je u pitanju povećanje zarade, koje je planirano od 1. januara", rekao je tada Đorđević.

On je naveo i da je ostvarena neto dobit Pošte za devet meseci 2,8 milijardi dinara, od čega samo poslovna dobit iznosi 2,2 milijarde dinara, što daje naznake i dobra je osnova da Pošta Srbije i ove godine uspešno ostvari sve zacrtane ciljeve.