4. jun 2024 12:35

Kezaja Džons sa svojim bendom nastupa 30. juna u DOB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kezaja Džons sa svojim bendom nastupa 30. juna u DOB

Foto: Shutterstock.com/carlos castilla, ilustracija

BEOGRAD - Kezaja Džons (Keziah Jones), jednog od najomiljenijih i najboljih svetskih gitarista ponovo će nastupiti sa svojim sjajnim bendom pred Beograđanima 30. juna u sali Amerikana Doma omladine Beograda, najavili su organizatori.

Ovaj koncert se organizuje u sklopu proslave 60 godina Doma omladine Beograda.

Kezaja Džons je jedinstvena muzička ličnost, a kao svoje uzore navodi Felu Kutija, Majlsa Dejvisa i Džimija Hendriksa.

Njegov originalni, sada kultni zvuk, naziva se "blufunk", što je koktel fanka sa pank stavom, ukršten sa joruba ritmovima, uglavnom pevan na engleskom, a povremeno i na njegovom maternjem joruba jeziku.

Kezaja je tokom godina stalno razvijao svoju kreaciju, od albuma do albuma, kao i na svojim čuvenim koncertima, konstantno nastupajući po festivalima širom sveta.

Kezaja Džons živi i radi između dva sveta (Lagos, Afrika i Pariz, Evropa), i uvek je u svojoj umetnosti procenjivao i izražavao odnos između severne i južne hemisfere.

"Ono što želim da pokažem svetu jeste modernost postkolonijalne Afrike, daleko od slike koju zapadni svet nosi o kontinentu razorenom glađu i ratom. Govorim o mladoj urbanoj Africi. U Lagosu živi 25 miliona ljudi. Moderna savremena afrička kultura je realnost. Danas je afrička kultura dokazala svoju živahnost u muzici uz bujajući zvuk afrobita, u modi i umetnosti, a sve to neguje dijaspora." rekao je Džons.

Tokom karijere imao je mnogo projekata, uključujući stvaranje muzičkog festivala Pariz-Lagos i bavljenje "blufunk" pedagogijom, sa željom da tajne muzičkog stila kojeg je stvorio prenese na mlađe generacije.