5. maj 2023 22:17

Duško Tomić: Kontrola dece ključna za prevenciju događaja poput onih u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Duško Tomić: Kontrola dece ključna za prevenciju događaja poput onih u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost i američke studije izjavio je večeras da je kontrola dece ključna za prevenciju događaja poput onih u OŠ "Vladislav Ribnikar", kada je ubijeno devet, a povređeno sedam osoba.

"Jako bitna je uloga porodice i važno je razgovarati sa decom i uvesti veći stepen kontrole nad decom. Mora da se kontroliše na koji se način koriste društvene mreže. Mi jednostavno moramo kao društvo da shvatimo da ne možemo ići napred ukoliko naša osnovna ćelija društva zakazuje, a ta osnovna ćelija društva je porodica. Od porodice sve počinje", rekao je Tomić za Tanjug.

 

Dodaje da od 90-tih godina prošlog veka živimo u periodu kada je došlo do rasparčavanja bivše SFRJ i da je u našem okruženju bilo je mnogo oružja, naoružanja i svega ostalog.

"Izgubila se porodica kao osnovna ćelija društva. Te stvari su počele da izmiču kontroli i nije to vezano za sistem toliko, koliko za nas društvo. Vreme digitalizacije donosi mogućnost raznih zloupotreba. Vidite da su se na internetu pojavile određene ode aktu koji je učinio dečak iz OŠ 'Vladislav Ribnikar', jedan dečko iz Bihaća ga je nazvao kraljem", rekao je Tomić.

On je naveo primer glumca Ljubiše Pandovića koji je rekao da je, kada je glumio pripadnika Vojne akademije, imao određeni respekt kod publike, ali da je posebnu vrstu poštovanja dobio kada je u seriji "Južni vetar" glumio kriminalca.

"lzgubili smo merila i osnovna pravila vrednovanja u našem društvu, a sa druge strane pojavljuje se kod dece odsustvo empatije prema okruženju u kome živimo. Svi smo pali na ispitu kao društvo, čim smo dozvolili da se ne pojavljuje empatija kod dece, da ne kanališemo tu vrstu besa i nasilnog ponašanja", rekao je Tomić.

On smatra da treba raditi na prevenciji svakog zločina u bilo kojoj sredini.

 

"Moramo vratiti ulogu školskog i seoskog policajca, koji moraju da razgovaraju sa građanima. Saradnja sa policijom smatra se neadekvatnom, a saradnja sa policijom je ključna u ovakvim situacijama, bez dojave informacija i pomoći Ministarstvu u sprovođenju aktivnosti nikada nećemo imati rezultate", ističe Tomić.

Dodaje da je neko bio u streljani i video dečaka od 13 godina koji je kasnije izvršio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" i prijavio to, da bi MUP verovatno pre zločina pozvao oca na informativni razgovor.

Smatra da su opravdane mere koje je najavio predsednik Srbije, a odnose se na drastičnu kontrolu oružja u Srbiji i ističe da mora da se poveća mera sprečavanja korišćenja nelegalnog naoružanja i njegovo stavljanje u promet.

Kaže da je ta mera opsežna preventivna mera koja će dati rezultate, jer će povećati broj policajaca u seoskim sredinama i školama.

"Školski policajci će uticati da se smanji nivo konzumiranja narkotika među školskom populacijom, a samim tim, biće otežana i distribucija narkotika u školama", smatra Tomić.

Što se tiče uvođenja vanrednog stanja, Tomić ističe da se ono uvodi kada država nema ekvivalent moći da kontroliše celu situaciju.

"Ovde je MUP uhapsio oba počinioca, donete su nove mere kojima bi trebalo da se eliminiše pojavljivanje takve vrste zločina u Srbiji. Uvoditi vanredno stanje znači da u mnogo čemu nismo u mogućnosti da kontrolišemo stanje u zemlji i mislim da je to preuranjeno, a mislilm da su MUP i drugi organi u zemlji pokazali da možemo da se izborimo sa ovom pošasti", zaključio je Tomić.

Što se tiče predloga predsednika Aleksandra Vučića Vladi Srbije da uvede smrtnu kaznu, Tomić je rekao da bi ona mogla preventivno da deluje, da to nije necelishodna mera, ali da treba pratiti i sve druge trendove.

"Kada predsednik daje takvu vrstu sugestije, on je daje na osnovu predloga koje su mu dostavili njegovi saradnici koji se bave pitanjem bezbednosti, tako da mislim da mera koja je predložena od strane predsednika nije neutemeljena", rekao je Tomić.

Na pitanje kako dalje posle ovih tragedija, Tomić kaže da mora više da se radi sa decom i da mora da im se posvećuje pažnja.

"To su veoma ozbiljni ljudi i nivo naše dece je na mnogo višem nivou nego kad smo mi bili deca. Oni imaju više informacija nego mi i sa tom decom mora od malih nogu da se razgovara sa kao veoma pametnim osobama koje ne smeju ni jednog trenutka da se potcenjuju", istakao Tomić.

Dodaje da bez razgovora i bez prisnosti roditelja sa svojom decom neće moći da se nastavi bilo kakva vrsta kontrole, a kad izmiče stvar kontroli, naglašava, onda ide lagano ka haosu.