10. jun 2023 18:22

Gradska opština Zvezdara i Agencija za bezbednost saobraćaja podelili 240 auto-sedišta za decu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradska opština Zvezdara i Agencija za bezbednost saobraćaja podelili 240 auto-sedišta za decu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Gradska opština Zvezdara i Agencija za bezbednost saobraćaja podelili su 240 auto-sedišta za decu zvezdarskim porodicama koje su na konkurs podnele kompletnu dokumentaciju.

Na platou Sportskog centra "Olimp" Agencija za bezbednost saobraćaja je organizovala i prezentaciju pravilne montaže autosedišta i predavanje o značaju njihovog korišćenja prilikom vožnje dece.

"Na prvom mestu neophodno je da sedište bude atestirano. To ćete znati tako što ćete na samom autosedištu videti da li postoji nalepnica crvene ili narandžaste boje, i ona označava da je to sedište ispitano i atestirano", rekao je za Tanjug direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Istakao je da je veoma važno i pravilno izabrati sedište, prema uzrastu deteta.

Postoje autosedišta za uzrast do godinu dana deteta, za urast deteta koje je teško od 10 do 18 kilograma i za decu koja su teška do 25 kg, odnosno 36 kilograma, objašnjava Stamatović.

"Važno je da roditelji znaju da se različita sedišta u različitom dečjem uzrastu, koriste na različite načine. Zbog toga uz svako sedište dolazi i uputstvo, u kojem je precizno objašnjeno kako se autosedište montira i kako se koristi. Agencija za bezbednost saobraćaja izradila je i uputstvo za roditelje, gde smo prilagodili priču u vezi sa svakim autosedištem, a na našem sajtu postoje i video uputstva koja će roditeljima takođe olakšati korišćenje autosedišta za decu u vozilima", istakao je Stamatović.

Nažalost, kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, roditelji kupuju autosedišta svojoj deci jer im je to zakonska obaveza.

Prema njegovm rečima, uloga autosedišta je da zaštiti dete u slučaju saobraćajne nezgode i roditelji bi na prvom mestu trebalo da znaju da njihova deca u autosedištu treba da budu bezbedna.

Zbog toga je, kako je naveo, važno i prailno postavljanje sedišta u automobilu, ali i ispravno vezivanje deteta u autosedištu.

"Svaki roditelj treba da bude istrajan kada dete uči da treba da se vozi u autosedištu, i da ono u tom autosedištu treba da bude vezano. Svakom roditelju se dogodi da dete negoduje kada sedne u autosedište, i tada je neophodno da roditelj bude istrajan. Da zaustavi automobil i da objasni detetu da neće moći da nastave vožnju, ako ono nije bezbedno vezano", rekao je Stamatović.

Kako kaže direktor Agenciije za bezbednost saobraćaja, kada dete odraste, nikada neće imati problem da kada je ono vozač - veže pojas u toku vožnje.

"Njemu će to biti potpuno prirodno i najprihvatljivije da kada uđe u svoj automobil, prvo veže sigurnosni pojas", naveo je on.

Agencija godišnje kupi i pokloni oko 1.000 autosedišta, a više od 80 lokalnih samouprava u Srbiji takođe ima akcije kakva je organizovana na Zvezdari, rekao je Stamatović i dodao da se svake godine u Srbiji pokloni do 16.000 autosedišta.

Predsednik Opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je za Tanjug da je akcija podele autosedišta izuzetno važna pre svega zbog bezbednosti mališana u toku vožnje.

"Nama je to jedan od prioriteta i do sada smo podelili više hiljada autosedišta. Do kraja godine ćemo sigurno organizovati još jednu ovakvu akciju, jer znamo koliko je to značajno. Sve drugo može i da se uradi i da se nadomesti, ali izgubljeni dečji život ništa ne može da zameni", istakao je Jeremić.