9. decembar 2022 16:58

Dragomir Anđelković: Na KiM se ponovo odigrava pogrom, ali na drugi način

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragomir Anđelković: Na KiM se ponovo odigrava pogrom, ali na drugi način

Foto: Tanjug video

BEOGRAD- Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je danas, komentarišući najnoviji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, da se u južnoj pokrajini odvija neka vrsta martovskog pogroma na drugi način.

U izjavi za Tanjug, Anđelković je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koristeći mehanizme kojima raspolažu te istitucije, pokušava da unese potpunu nesigurnost među Srbe.

"Na Srbe koji žive južno od Ibra vrše se udari pod izgovorom da ne plaćaju porez, a sve se to radi na krajnje brutalan način, kako bi ljudi živeli sa strahom i počeli da se sele. Kada se radi o severu, tu upadaju albanske horde i ponašaju se kao okupacione strukture. Očigledno da je Kurtiju bitno ili da izazove otvoreni sukob ili da zastraši Srbe da mu se pokore na severu", ocenjuje Anđelković.

 

Beograd treba da odbije nemačko-francuski plan

Dragomir Anđelković je ocenio danas da je nemačko-francuski plan za rešavanje kosovskog problema neprihvatljiv za Srbiju i da bi Beograd trebalo da ga odbije.

Anđelković je za Tanjug rekao da je nemačko-francuski plan isti kao i Išingerov plan iz 2007. i da on predviđa da se Srbija odnosi prema Kosovu kao da je država, ali ne mora da ga prizna, kao i da Kosovo udje u UN, ssto je za Srbiju posebno neprihvatljiv zahtev.

On podseća na slučaj dve nemačke i objašnjava da Zapadna Nemačka do 1972. godine nije priznavala Istočnu Nemačku, niti je sa njom imala ikakve odnose i prekidala je diplomatska odnose sa zemljama koje su je priznavale.