24. februar 2024 10:17

Završeno deseto izdanje "Fudbala za prijateljstvo fidžital” u Kazanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završeno deseto izdanje "Fudbala za prijateljstvo fidžital” u Kazanju

Foto: Games of the Future / Providence

KAZANJ - Završeno je deseto izdanje "Fudbala za prijateljstvo fidžital" na kojem su učestvovali i takmičari iz Srbije i pokazali da novi sport ima svetlu budućnost u našoj zemlji.

Srbija je jedna od prvih država učesnica projekta čija budućnost je uspešno prikazana na Igrama u Kazanju gde je trijumfovao tim "Gobi medvedi" iz Severne Makedonije.

Pred veliko finale ovogodišnjeg izdanja jednog od najvećih društveno odgovornih projekata za decu u sportu na svetu javnosti su se obratili njegov ambasador, najpoznatiji ruski fudbalski as 21. veka Andrej Aršavin, pokretač projekta "Golkik" iz Gane Šaibu Ali Ajornu i trojica mladih asova prvog turnira koji kombinuje takmičenje u fudbalu na terenu i konzoli - sin čuvenog Jurija Žirkova Miron (Rubin Kazanj), Jevgenij Solovjev (Zenit) i Žan Ali Jergambetov iz Kazahstana.

"Velika je čast i ponos biti ambasador projekta posle takvih legendi kao što su pokojni Franc Bekenbauer i Roberto Karlos. Fudbal za prijateljstvo obuhvata 211 zemalja sveta i projekat je koji je na toliko načina uticao na svet fudbala i njegove najmlađe igrače. Ove godine je program proširen na fidžitalnu disciplinu, što je posebno važno jer svi mi čija su deca ovog uzrasta žele da se ona, pored aktuelnih trendova igranja igrica na konzolama, pravilno razvijaju u fizičkom i društvenom smislu", istakao je Aršavin.

Dodao je da je važna tekovina ovogodišnjeg turnira sticanje timskog duha, odnosno njegovo prenošenje iz pravog fudbala na onaj koji se igra na konzolama kad deca najčešće bivaju sama.

"Današnji razvoj sajber-sportova deci omogućava da postanu uspešna i u tom vidu takmičenja, što u moje vreme nije bio slučaj. Ja pripadam generaciji koja nije mogla da “resetuje” svoj meč ako konačni rezultat nije bio zadovoljavajući, ali mi je drago da vidim da današnji igrači figitala sa podjednako puno emocija i sportskim stavom pristupaju pravom fudbalu kao i igricama", zaključuje Aršavin, direktor razvojnih programa fudbalskog kluba "Zenit" sa kojim je 2008. osvojio UEFA Kup i nosilac Odlikovanja Ruske Federacije za zasluge u oblasti sporta.

Uz kraći osvrt na program "Golkik" koji je nekadašnji učesnik "Fudbala za prijateljstvo" Šaibu Ali Ajornu pokrenuo u rodnoj Gani sa ciljem socijalizacije dece kroz povezane programe sporta i obrazovanja i time inspirisao slične projekte u Togou, Liberiji i Kamerunu, medijima su se obratili mladi ambasadori ovogodišnje manifestacije iz Rusije i Kazahstana, učesnici premijernog fidžital fudbalskog turnira.

"Bilo je izazovno isprva uigrati se sa mojim saigračima iz drugih zemalja jer smo tražili reči koje svi možemo da razumemo, ali smo u proteklih nedelju dana saznali toliko puno jedni o drugima, naučili kako da se uklopimo u tim i postali pravi prijatelji", rekao Jevgenij Solovjov iz Zenita, kome je "pobeda" najvažnija vrednost od devet nosećih vrednosti "Fudbala za prijateljstvo" jer inspiriše emocije koje su svima zajedničke.

Miron Žirkov je sin čuvenog ruskog reprezentativca Jurija Žirkova, ali namerava da u karijeri nadmaši oca i tako ostvari svoj prvi sportski san.

"Prijateljstvo je ključ uspeha i u to smo se uverili kroz svaki trening i utakmicu koje smo održali na ovom turniru", istakao je Miron.

Sledeće izdanje "Fudbala za prijateljstvo" održaće se sledeće godine u Astani, glavnom gradu Kazahstana.