4. maj 2023 06:08

Stano: Odluka o ukidanju Upravljačkog tima krši duh dogovora o dijalogu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stano: Odluka o ukidanju Upravljačkog tima krši duh dogovora o dijalogu

Foto: Tanjug video

BRISEL - Portparol Evropske unije Petar Stano izjavio je da odluka Prištine o raspuštanju Upravljačkog tima, koji je izradio nacrt Statuta Zajednice sprskih opština (ZSO), ''krši slovo i duh dogovora o dijalogu'' i da svaka odluka u vezi sa timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojima između Beograda i Prištine posreduje EU.

''U sporazumima o dijalogu je jasno da upravlјački tim mora da funkcioniše dok se ne usvoji statut ZSO'', rekao je Stano u sredu.

On je istakao da je prvi nacrt Upravljački tim predstavio 2. maja prilikom razgovora na visokom nivou, kojim je već započet pregovarački proces, prenosi Kaldžo.

Stano je rekao da će posrednici u dijalogu pozvati glavne pregovarače da započnu pregovore, i da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako to bude potrebno.

''EU će kao posrednik pozvati glavne pregovarače i njihove stručnjake u Brisel da započnu pregovore o povelјi. Očekujemo da se obe strane uklјuče u proces konstruktivno i u dobroj veri, i da brzo okončaju pregovore. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je 2. maja poručio strankama da će upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako bude potrebno, što će odrediti moderator EU'', zaklјučio je Stano.

Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem je donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga u utorak u Briselu, na šta ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, izjavio je ranije u sredu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.