29. novembar 2023 21:29

Privredna komora Srbije dodelila nagrade za 11 najboljih doktorskih disertacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privredna komora Srbije dodelila nagrade za 11 najboljih doktorskih disertacija

Foto: Privredna Komora Srbije

BEOGRAD - Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je danas po 55. put Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije studentima fakulteta sa originalnim naučnim doprinosima od izuzetnog značaja u određenoj naučnoj oblasti, a sa direktnim ili potencijalnim značajem za primenu u privredi.

Za najbolju doktorsku disertaciju, Komisija je dodelila 11 ravnopravnih nagrada, a dobitnici su:

1.Dr Milan Marinković – „Analiza rezultata radiofrekventne kateterske ablacije atrijalne fibrilacije vođene trodimenzionalnim elektroanatomskim maping sistemom“, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

2.Dr Vladimir Petrović – „Fleksibilni koder i dekoder kodova sa proverama parnosti male gustine“, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu.

3.Dr Aleksandra Đorđević – „Uticaj deviznih kurseva na izvoz zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope: Analiza na nivou sektora“, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

4.Dr Aleksandar Dimić – „Uticaj oblika profila i uhodavanja zubaca na površinsku nosivost cilindričnih zupčastih parova“, Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

5.Dr Robert Ljubičić – „Strujanje u umirujućim bazenima stepenastih brzotoka“, Građevinski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

6.Dr Marijana Pantović Pavlović – „In situ sinteza i karakterizacija tankih biokompatibilnih kompozitnih prevlaka hidroksiapatit/pasivni oksid za potencijalnu upotrebu u medicini“, Beogradski univerzitet/ Multidisciplinarne studije pri Univerzitetu u Beogradu.

7.Dr Mihail Vasić – „Uticaj geometrije elemenata za distribuciju vazduha na ekspanziju vazdušnog mlaza u sistemima mešajuće ventilacije“, Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

8.Dr Milovan Kovač – „Modeliranje održivih sistema logistike“, Saobraćajni fakultet, Univerzitet u Beogradu.

9.Dr Dušan Ružić – „Racionalni dizajn, sinteza i in vitro ispitivanja selektivnih inhibitora histon deacetilaze 6“, Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

10.Dr Aleksandar Milenković – „Unapređenje koncepta medicinskih informacionih sistema u cilju smanjenja efekata i posledica epidemija i pandemija“, Elektronski fakultet, Univerzitet u Nišu.

11.Dr Vanja Vlajkov – „Razvoj tehnologije proizvodnje agenasa biološke kontrole toksigenih izolata roda aspergilllus“, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.

Za najbolje doktorske disertacije za školsku 2021/2022. konkurisalo je 30 radova sa 18 fakulteta sa četiri univerziteta, a nagrađeno je ukupno 11 radova iz oblasti elektrotehnike, građevinarstva, mašinstva, medicine, tehnologije, saobraćaja, farmacije, elektronike i ekonomije, navodi se u saopštenju PKS.

Privredna komora Srbije nastavila je pedesetpetogodišnju tradiciju Privredne komore Beograda u nagrađivanju najboljih naučnih radova čija su rešenja primenjiva u privredi i doprinose razvoju nauke, ekonomije i društva u celini.

Direktor Sektora za podršku članstvu i sistemu RPK i PK Beograda Miloš Jelić istakao je da Privredna komora Srbije ima posebnu ulogu u razvoju privrede, koja se ogleda i u podršci mladim doktorandima i njihovim radovima koji imaju važnu primenu u podizanju konkurentnosti privrednih društava u Srbiji.

Predsednik žirija prof. dr Vladan Kuzmanović ukazao je na izvrsnost pristiglih i odabranih radova i njihovu primenjivost u privredi.

Naglasio je značaj sve većeg broja univerzitetskih centara iz kojih dolaze nagrađeni radovi kao i da je sve veća primena tih doktorskih disertacija u privredi.

„Nemam dilemu da će i ove godine doktorske disertacije koje su nagrađene naći svoju primenu u privredi i da će privreda i Srbija od njih imati veliku korist“, rekao je Kuzmanović.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović, navodi da u Srbiji radi 19.700 istraživača i da se na fakultetima u ovom trenutku nalazi oko 2.600 mladih istraživača, dok je na institutima oko 2.200.

„To je nova, jaka i velika snaga koja će tek dati doprinos, ne samo srpskoj nauci, nego i inovativnim proizvodima i tehnologijama“, poručio je Trajanović.

Dr Milovan Kovač sa Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i jedan od dobitnika nagrade PKS, ukazao je na značaj priznanja ali i institucija i pojedinaca koje prepoznaju rad mladih istraživača u Srbiji i izrazio nadu da će rezultati iz doktorskih disertacija naći svoju primenu u praksi.

Osnovni kriterijumi pri ocenjivanju bili su relevantnost naučnog rada, objavljivanje u referentnim međunarodnim časopisima i primenljivost u privredi, sa akcentom na doprinos datog rešenja unapređenju u privredi.

Odluku o najboljim radovima doneo je stručni Žiri koji uključuje renomirane profesore sa fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Nagrada za najbolje doktorske disertacije dodeljuje se od 1968. godine.