4. april 2023 14:01

Đampjero Romano: Srbija je cenjen partner NATO-a, partnerstvo nastavlja da se razvija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đampjero Romano: Srbija je cenjen partner NATO-a, partnerstvo nastavlja da se razvija

Foto: Shutterstock.com/Ink Drop, ilustracija

BEOGRAD - Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Đampjero Romano rekao je danas da partnerstvo Srbije i Severnoatlantske alijanse nastavlja da se razvija kroz politički dijalog i praktičnu saradnju.

"Srbija cenjen partner NATO-a, koji je potpuno posvećen partnerstvu sa Srbijom i trajnoj bezbednosti i stabilnosti širom Zapadnog Balkana. Proteklih 16 godina NATO (kancelarija NATO u Beogradu postoji od 2006. godine) i Srbija razvijaju obostrano korisno partnerstvo kroz politički dijalog i praktičnu saradnju u brojnim domenima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije. Sve što radimo zajedno zasniva se na zahtevima Srbije i prilagođeno je njenim potrebama", rekao je Romano za "Juropijan Vestern Balkans" (EWB).

Dodao je da, što se tiče političkog dijaloga, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u "redovnom kontaktu sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem".

"Politički dijalog sa različitim sagovornicima iz Srbije jedna je od naših glavnih svakodnevnih aktivnosti u Beogradu, a ogleda se u redovnim posetama visokih zvaničnika NATO Srbiji. Nedavni primer su posete zamenika pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijera Kolomine i zamenice pomoćnika generalnog sekretara za operacije Burču San", istakao je Romano.

Kada je u pitanju praktična saradnja, Romano je želeo da skrene pažnju na, kako je rekao, brojne aktivnosti u okviru programa Partnerstvo za mir, potpisanog sa Srbijom 2006. godine.

"Na primer, radimo zajedno kako bismo bili spremniji za suočavanje sa vanrednim situacijama poput poplava i šumskih požara. U tom pogledu naročito važna je bila vežba NATO za civilnu spremnost pod imenom 'Srbija 2018, koju su u Mladenovcu zajedno organizovali i održali MUP Srbije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na vanredne situacije NATO (EADRCC). Tom prilikom smo mnogo toga naučili jedni od drugih kroz veoma profesionalnu razmenu iskustava i najboljih praksi. Ovo je najveća vežba koju je EADRCC ikad održao, sa oko 2.000 učesnika iz 40 zemalja, među kojima su kako članice, tako i partneri NATO", naglasio je Romano.

Ističe da NATO obučava srpske vojnike za mirovne misije, pruža obrazovanje i obuku oficirima i osoblju Vojske Srbije u više vidova, između ostalog, kroz posete zemljama NATO i njihovo učešće u programima za obuku gde razmenjuju iskustva i obučavaju se zajedno s osobljem NATO.

"Oni se obučavaju, uče i rade zajedno kako bi stekli nove veštine i stručnost. Sve ove aktivnosti pomažu Vojsci Srbije da dalje razvija svoje kapacitete i veštine u cilju uspešnog učešća u multinacionalnim misijama pod okriljem UN i EU, kojima Srbija već pruža vrlo značajan doprinos", napomenuo je Romano.

Istakao je da Alijansa pomaže Srbiji da modernizuje svoje bezbednosne snage i institucije.

"Uložili smo milione evra kako bismo Srbiji pomogli da uništi stotine tona zastarele municije. Srbija i NATO su takođe radili zajedno na obuci vojnih lekara iz Iraka. Srbija bira u kojim oblastima želi da napreduje ili se unapređuje, tamo gde NATO kao organizacija može pružiti dodatu vrednost. Na kraju dana, dinamika i opseg naše podrške zavise od Srbije", rekao je šef kancelarije Alijanse u Beogadu.

Otkrio je da NATO i Srbija imaju dugotrajnu naučnu saradnju u okviru programa NATO Nauka za mir i bezbednost, gde srpski naučnici pružaju veoma dragocen doprinos ovim projektima.

Romano je rekao da su iz Severnoatlanske alijanse uvek otvoreni za razgovor sa građanima Srbije o trenutnom stanju partnerstva i perspektive za njegov dalji razvoj.

"Angažovanost u vidu komunikacije s javnošću predstavlja veoma važan deo odnosa NATO i Srbije. U tom pogledu, moj tim u Vojnoj kancelariji za vezu u Beogradu i ja smo potpuno posvećeni komunikaciji s javnošću kako bismo sa različitim segmentima stanovništva pričali o širini našeg partnerstva i koristima koje od njega imaju i Srbija i NATO, kao i o njegovom doprinosu regionalnoj stabilnosti", istakao je on.

Romano je dodao da se misija NATO, KFOR, danas sastoji od preko 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su članice i partneri NATO.

"Naša misija KFOR igra važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", poručio je on.