10. jul 2024 17:20

Vulin: Borelj i Varhelji da poštuju sve žrtve, a ne da se pretvaraju da to čine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vulin: Borelj i Varhelji da poštuju sve žrtve, a ne da se pretvaraju da to čine

Foto: Tanjug TV, arhiva

BEOGRAD  - Potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin je, reagujući na zajedničko saopštenje Visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija u kojem su istakli da je "genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji" obojici poručio da poštuju ili sve žrtve, ili da prestanu da se prave da poštuju bilo čije.

Vulin je istakao da bi, da su Borelj i Varhelji samo jednom rekli da je smrt 3.267 ubijenih Srba u Podrinju jedan od najmračnijih trenutaka u istoriji Evrope, prećutao što Srebrenicu zovu genocidom, navodi se u saopštenju.

"Da su samo jednom došli na bratunačko groblje i zagledali se u slike poklane srpske dece, prećutao bih što svake godine broj žrtava u Srebrenici raste, a što i mnogi živi obilaze svoje grobove u Srebrenici kao da su tamo ubijeni i sahranjeni. Da su Borelj i Varhelji samo jednom rekli da je Naser Orić zločinac, lično odgovoran za desetine zaklanih srpskih civila, a posebno za pobijene Srbe na Božić u selu Kravica, prećutao bih što licemerno pozivaju na pomirenje, a potrošili su decenije na kažnjavanje samo Srba", ističe se u saopštenju.

Vulin navodi da Borelj i Varhelji nikada nisu pokazali da su crne marame majki iz Bratunca vredne saučešća i poštovanja bar koliko i bele marame majki Srebrenice.

"I pošto nikada niste spustili ni cvet, ni suzu ni na jedan srpski grob, niti obišli ni jedno stratište, nemate moralno, a samim tim ni jedno drugo pravo da nam zamerate bilo šta, niti da nas ocenjujete ili učite. Zato vam neću prećutati ništa i nikada vam neću dopustiti da mislite da nema nikoga ko će vas suočiti sa istinom. Smenjujte, stavljajte pod sankcije, ali kako uklonite jednog koji govori, na njegovo mesto doći će drugi koji će biti glasniji i hrabriji i borbeniji. Ili poštujte sve žrtve ili prestanite da se pravite da poštujete bilo čije", zaključio je Vulin.