8. decembar 2023 11:38

Ciklon Džasper ojačao do uragana četvrte kategorije dok se bliži severu Australije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ciklon Džasper ojačao do uragana četvrte kategorije dok se bliži severu Australije

Foto: Shutterstock.com/ eskystudiom, ilustracija

KANBERA - Tropski ciklon "Džasper" ojačao je danas do uragana četvrte kategorije i približava se severnoj obali Australije, dok su istovremeno milioni ljudi u drugom delovima te zemlje pogođeni toplotnim talasom koji će, prema prognozama, trajati i tokom vikenda.

"Džasper" je dostigao brzinu od 220 kilometara na sat i nije isključeno da će dostići jačinu pete kategorije, saopštio je australijski meteorološki biro.

"Džasper" je tropski ciklon četvrte kategorije koji se najranije tokom godine formirao u Koralnom moru od 1900. godine, kada su počeli da se vode podaci, javio je Si-En-En (CNN), pozivajući se na podatke Nacionalnog centra za uragane.

Oluja, koja se nalazi oko 1.200 kilometara severoistočno od Kvinslenda i kreće se na jug brzinom od devet kilometara na sat, mogla bi, maksimalnom brzinom od 140 kilometara na sat, do utorka ujutru pogoditi obalu u blizini Kernsa, grada od 250.000 stanovnika.

Meteorolozi, međutim, kažu da bi se projektovana putanja mogla promeniti.

U međuvremenu, upozorenja za velike vrućine su na snazi u nekoliko australijskih država i teritorija, uključujući Novi Južni Vels, gde živi više od osam miliona ljudi.

Očekuje se da će temperature u glavnom gradu Novog Južnog Velsa, Sidneju, dostići 40 stepeni Celzijusovih u subotu, uz jake vetrove.

Pojedine škole u ​​Sidneju su zatvorene, a u pojedinim delovima Novog Južnog Velsa na snazi je potpuna zabrana paljenja vatre na otvorenom, zbog povećanog rizika od požara.