9. jul 2023 08:15

Više saveznika SAD kritikovalo odluku o isporuci kasetne municije Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Više saveznika SAD kritikovalo odluku o isporuci kasetne municije Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/ YuryKara, ilustracija

LONDON - Više američkih saveznika, UN i humanitarne organizacije kritikovali su odluku Vašingtona da Ukrajini isporuči kasetne bombe, prenosi BBC.

U petak su SAD potvrdile da šalju kasetnu municiju Ukrajini, koju je više od 100 zemalja zabranilo zbog opasnosti koje predstavljaju za civile.

Američki predsednik Džozef Bajden je to nazvao "veoma teškom odlukom", a Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland i Španija su u subotu saopštile da se protive upotrebi takvog naoružanja.

Na pitanje kako komentariše ovu odluku SAD, britanski premijer Riši Sunak je istakao da je Velika Britanija jedna od 123 zemlje koje su potpisale Konvenciju o kasetnoj municiji, koja zabranjuje proizvodnju ili upotrebu rtog oružja i obeshrabruje njegovu upotrebu.

Premijer Novog Zelanda Kris Hipkins, jedne od zemalja inicijatora konvencije, saopštio je da je to oružje "neselektivno, potencijalno nanosi ogromnu štetu nedužnim ljudima, a može imati i dugotrajan efekat".

"Bela kuća je obaveštena o protivljenju Novog Zelanda upotrebi kasetnih bombi u Ukrajini", rekao je Hipkins.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles rekla je novinarima da njena zemlja ima "čvrstu obavezu" da se određeno oružje i bombe ne mogu slati u Ukrajinu.

I Kanada je saopštila da je protiv upotrebe kasetnih bombi i da ostaje u potpunosti u skladu sa Konvencijom o kasetnoj municiji.

Posebno je izrazila zabrinutost zbog potencijalnog uticaja bombi, koje ponekad leže nedetonirane niz godina, na decu.

Nemačka je saopštila da, iako neće obezbeđivati takvo oružje Ukrajini, razume američku poziciju.

"Sigurni smo da naši američki prijatelji nisu olako doneli odluku o snabdevanju takvom municijom", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt novinarima u Berlinu.

Kancelarija UN za ljudska prava je kritikovala odluku, a jedan predstavnik je saopštio da sa "upotrebom takve municije treba odmah prestati i da je ne treba koristiti ni na jednom mestu".

Portparol ruskog ministarstva odbrane opisao je ovaj potez kao "čin očaja" i "dokaz nemoći pred neuspehom ukrajinske 'kontraofanzive' koja je mnogo najavljivana".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je saopštila da uveravanja Ukrajine da će koristiti kasetnu municiju odgovorno, "nemaju nikakvu vrednost".

Odluku Vašingtona kritikovale su organizacije za ljudska prava, a Amnesti internešenel je saopštio da kasetna municija predstavlja "ozbiljnu pretnju životima civila, čak i dugo nakon što se sukob okonča".

Bajden je u petak u intervjuu za CNN rekao da je razgovarao sa saveznicima o toj odluci, koja je bila deo vojnog paketa pomoći vrednog 800 miliona dolara.

On je saopštio da mu je trebalo "neko vreme da ga ubede da to uradi", ali je tako postupio jer "Ukrajincima ponestaje municije".

SAD, Ukrajina i Rusija nisu potpisnice konvencije o kasetnoj municiji, koje su i Moskva i Kijev koristile tokom rata.

Ukrajinski ministar odbrane dao je uveravanja da će kasetne bombe biti korišćene samo za probijanje neprijateljskih odbrambenih linija, a ne u urbanim sredinama, prenosi BBC.